Skocz do zawartości




Zdjęcie

Kiszonka z kukurydzy w pigułce - Zielone Pola Osadkowskiego

Napisany przez agrofoto, 12 wrzesień 2017 · 366 wyświetleń

kukurydza osadkowski
Kiszonka z kukurydzy w pigułce - Zielone Pola Osadkowskiego Kiszonka z kukurydzy powinna zostać przygotowana wyjątkowo starannie - wszak to pasza, którą przygotowujemy na cały rok. Firma Osadkowski zaprezentowała najnowsze technologie produkcji kiszonki z kukurydzy w Malerzowicach.

Dobre wypełnienie kolby i dużo masy

W Przedsiębiorstwie Rolno - Usługowym Kłos w Malerzowicach spotkali się eksperci kiszonkowi oraz hodowcy bydła. Spotkanie zorganizowane przez firmę Osadkowski miało na celu zaprezentowanie najnowszych technologii zakiszania kukurydzy.

W Malerzowicach spotkali się eksperci firmy Osadkowski oraz firm zaopatrujących rolnictwo, a także hodowcy bydła.


Pola kukurydzy w Malerzowicach zostały obsiane trzema odmianami z różnych hodowli: MAS 20.S (Maisadour), SY CAMPONA (Syngenta) oraz SG 30.273 (Limagrain). W momencie prezentacji technologii zakiszania plantacje prezentowały się wyjątkowo dobrze - wysokość około 3 metrów pozwalała na uzyskanie sporej ilości masy.
Jak jednak doskonale wiemy o jakości kiszonki nie decyduje sama ilość zebranej masy, ale też uziarnienie kolby. Trzeba przyznać, że zawiązanie i wypełnienie kolb na poletkach w Malerzowicach uznać należy za bardzo dobre. Poziom suchej masy oscylował w granicach 30%, a to oznacza, że wybrano optymalny termin zbioru. Dodajmy, że koszone podczas pokazów odmiany należały do grupy wczesno-średniej i średniej, jeśli chodzi o FAO (240 - 260).

Pakowanie kukurydzy w rękaw
Jak wyglądał sam proces zakiszania? Na etapie koszenia do pociętej zielonej masy poprzez aplikator umieszczony w sieczkarni podany został inokulant Silomax (jest to mikrobiologiczny preparat do zakiszania). Głównym zadaniem Silomaxu jest polepszenie jakości kiszonki - jest ona bardziej smakowita, a co za tym idzie - chętniej pobierana przez bydło - a przede wszystkim cechuje się lepszą jakością.


Załączony obraz


Podczas prezentacji pokazano wciąż rzadko spotykaną w Polsce technologię pakowania kukurydzy w rękaw.



Podczas pokazów zaprezentowano wciąż nową w naszym kraju technologię zakiszania kukurydzy w rękaw. Zebrana kukurydza pakowana była w rękaw foliowy Rani Bag fińskiego producenta Rani Plast. Folia ta została wytworzona metodą wydmuchu. Proces produkcji folii za pomocą wydmuchu pozwala na zwiększenie wytrzymałości mechanicznej na przebicia i rozerwania. Podczas spotkania w Malerzowicach przedstawiciel firmy Osadkowski podkreślał, że pakowanie kukurydzy w rękaw foliowy generuje niższe koszta, ale pozwala także na ograniczenie strat i oszczędność czasu.

Ważną częścią pokazów była także część teoretyczno - praktyczna. Podczas warsztatów ekspert kiszonkowy firmy Limagrain zwrócił uwagę na to, kiedy najlepiej kosić kukurydzę na kiszonkę, jaka powinna być wysokość cięcia oraz jakie powinni być rozdrobnienie materiału.


Załączony obraz


Za rok kiszonka z kukurydzy ponownie u Osadkowskiego
Zwieńczeniem spotkania zorganizowanego przez firmę Osadkowski był poczęstunek podczas którego hodowcy wymieniali wraz z ekspertami swoje uwagi dotyczące produkcji kiszonek z kukurydzy. Firma Osadkowski planuje kontynuować spotkania w ramach warsztatów dla rolników produkujących kiszonkę z kukurydzy również w przyszłym roku.